středa 31. října 2012

Halloween

Dnes se převážně v anglicky mluvících zemích slaví lidový svátek Halloween.
Tento svátek je však spjat s tradicemi a zvyky starých Keltů, známí spíše jako "Samhain" a znamená to "Konec léta". V Evropě se též slaví jako "Dušičky". Halloween se slaví poslední noc keltského roku, začínající západem slunce 31.října a trvající do východu slunce 1.listopadu. Jedná se o noc, kdy předěl mezi světem živých a královstvím neživých je nejmenší. Je to nejmagičtější noc v roce. Tradičními znaky Halloweenu jsou vyřezané dýně se svíčkou uvnitř. Tato světla měla vítat zemřelé předky a zároveň sloužit jako ochrana proti zlomyslným duchům.
I když to není náš svátek našel si i přesto oblibu v českých domácnostech, jako např. u nás. :-)

Pokud jste si letos žádnou dýni nevypěstovali nebo se vám tenhle svátek nelíbí, ale rádi by jste měli dýni jako podzimní dekoraci můžete ji nahradit třeba za látkovou. Tady je trocha inspirace:

 



Krásnou nejmagičtější noc v roce.

6 komentářů:

  1. Simonko, díky! jak vidím, dýně je téměř nekonečné téma...ale jsou tak krásné!
    Pohodový večer, pa Helena

    OdpovědětVymazat
  2. Ahoj, Simonko! Já Halloween beru jako svátek našich pohanských předků, takže pro mě je svátkem evropským, ikdyž jsme ho nikdy neslavili, protože značně zamerikanizovatěl (to je slovo, co :D). Ale dýně si dopřáváme taky, ať už živé, nebo moje háčkované či jako strašidelná světýlka. Krásný dušičkový čas! Pá, L.

    OdpovědětVymazat
  3. Ahoj Simonko,já mám dýně moc ráda,je to ůžasně chutná plodina,krásná vhodná na nádherné dekorace!!! Importovaný svátek mi nic neříká a u toho zůstanu ,když mě nezlomil ani děda Mráz ani Santa.Oni se také neopičí a to samé dělám já.Každý podle svého ,o nic nejde...Daja

    OdpovědětVymazat
  4. Ta první fotka je náádhernáa ty ostatní jsou taky super, to by se líbilo Jendovi, na dýně je ulítlý:-)

    OdpovědětVymazat
  5. Ahoj, Simčo! Dýně jsou teda fakt super!!! Dovolila jsem si Tě nominovat do jedenáctkové štafety. Nemusíš se účastnit, pokud nechceš. Pa, L.

    OdpovědětVymazat
  6. Ahoj Simonka, vidím, že už Lenka predo mnou Ťa nominovala do "11", tiež sa rozhodni, podľa svojej vôle.
    Krásny zvyšok večera.
    Emily

    OdpovědětVymazat