úterý 21. srpna 2012

Domácí výroba svíček

Tak jsem se konečně rozhodla udělat něco se svou hromadou zbytků svíček.
Pro začátek jsem vyrobila dvě (došel knot) a ač jsem to dělala poprvé jsem spokojená a určitě budu ve výrobě svíček pokračovat.  


Ze zbytků svíček jsem odstranila knoty a případné nečistoty.
Jako formy jsem použila plechovky od nápojů. Na špejli jsem namotala konec knotu, aby se mi neutopil ve vosku. Co se týče knotu tak to je úplná alchymie - pro každou svíčku je důležité vybrat ten správný knot, čím větší svíčka tím mohutnější má být knot. Tohle mi ale byli jedno, protože už asi 5 let jsem měla doma cca 50 cm jednoho typu knotu. :-D


Svíčky jsem rozpouštěla ve vodní lázni - do hrnce s vodou jsem vložila zavařovací sklenici a do ní jsem dala zbytky svíček. Voda v hrnci nesmí vařit, vosk používaný na svíčky má bod tání mezi 55-70°C, bod vznícení je lehce pod 200°C, takže není moc rozumné dávat nádobu s voskem nad plamen. Je dobré dbát na bezpečí a pro jistotu mít po ruce např. pokličku nebo něco čím by šlo hořící vosk přiklopit a zamezit tak přístupu kyslíku, rozhodně nehasit vodou!
Tavení vosku trvá déle a je dobré ho občas promíchat např. špejlí.
Pokud chceme mít vonnou svíci přidáme do roztaveného vosku pár kapek vonného oleje. Já použila zbytek vanilkové esence a celá kuchyň voní ještě teď. :-)


Pak je také dobré myslet na to co máme na sobě, protože jak jistě všichni víme, vosku se z oblečení moc nechce. No a také pracovní prostředí je dobré zabezpečit i když zaschlý vosk se dá lehce sloupnout, ale pro jistotu jsem vosk nalévala na plechu na pečení na kterém jsem měla pečící papír.


Vosk zezačátku nalejeme jen na dno na zafixování knotu, počkáme až trochu zaschne a poté pokračujeme opatrně v lití, aby se knot nepohnul.
Až svíčky schládnou je dobré je dát na cca hodinu do lednice - snížením teploty se zmenší jejich objem a bude tak snažší je dostat z formy. Po vyklepnutí svíčky zastřihneme knot na 1-2 cm.
Svíčky se dají různě zdobit, ale jelikož tohle byla moje premiéra nechtěla jsem experimentovat. Jediné co jsem vyzkoušela bylo nalití vosku do vykrajovací formičky a jelikož jsem poté nevěděla co s tím využila jsem to jako maskování propadliny kolem knotu.


Mimochodem, návod na zabránění propadlině kolem knotu je následující - vosk nalijeme do 3/4 výšky budoucí svíčky a ponoříme na chvilku do nádoby s trochou studené vody, aby vosk trochu stuhl. Poté ho propícháme jehlou okolo knotu a zalejeme zbytkem vosku, ale už ne úplně roztaveným. Nevím zda to funguje, ale určitě to příště vyzkouším.

Hezké tvoření.


4 komentáře:

  1. Ahoj Simonka, perfektný nápad s domácou výrobou sviečok. Chcem tiež pochváliť predchádzajúci príspevok o kabelkách, sú úžasné a tie nádherné farby, no pohádka.
    Emily

    OdpovědětVymazat
  2. Simonko, super nápad, perfektní návod, jak na to. A ta první fotka, ta je dokonalá!
    Moc zdravím, Helena

    OdpovědětVymazat
  3. parádní návod. Já mít čas...

    OdpovědětVymazat
  4. Ták to je parádní návod... to určitě s dětmi vyzkoušíme! Nám sice ze svíček nikdy mnoho nezbude, rozhodně ne na další svíčky, bo jedem "až na dno", ale po příbuzenstvu určitě nějaké ty zbytky vyštracháme. Ještě jednou díky!

    OdpovědětVymazat